Blog

Otita

Rate this item

Ce este otita?

Otita este o inflamație a urechii, însoțită de dureri puternice la nivelul urechii și, uneori, la nivelul capului sau frunții. Un simptom al otitei este inflamația urechii medii, care are loc în urma infectării cu microorganisme patogene.

Se disting, în funcție de localizare:

-          otită externă sau otita externă difuză, care reprezintă inflamația conductului auditiv extern. Se manifestă prin mâncărime în conductul auditiv extern, o senzație de tensiune și căldură la nivelul conductului;

-          otită medie, inflamația urechii medii; apare frecvent la copii de vârste mici din cauza particularităților anatomice (trompa lui Eustachio este largă, orizontală și scurtă), poziției orizontale a copilului și imunodeficiența fiziologică.

-          otită medie acută, de regulă de origine virală sau bacteriană, care este însoțită de durere și febră;

-          otită medie cronică,

-          otită medie supurată cronică: forma benigna sau mezotimpanită asociată cu perforația timpanului (mezoepitimpanală), otoree cronică, hipoacuzie de transmisie, distrucții osiculare fără osteoliză; forma malignă: epitimpanita sau epimezotimpanita - prezintă perforația timpanului (epitimpanita), otoree purulentă, polip, colesteatom, distrucții osiculare cu osteoliză;

-          otită internă (labirintită)- prezintă inflamația labirintului. Infecția ajunge în labirint prin intermediul ferestrelor ovală sau rotundă.

Otita externă. Simptome, diagnostic și tratament

Otita externă reprezintă inflamație canalului urechii ce nu merge mai departe de timpan. Inflamația poate fi cauzată de infecții, alergii sau poate avea alte origini. Otita externă are o frecvență ridicată și reprezintă infecția pielii canalului urechii. În general, infecțiile sunt cauzate de bacterii sau fungi.

Simptomele pot varia de la caz la caz. Simptomele comune însă pot include mâncărimi, scurgeri, pierderi de auz temporare sau dureri (moderate sau severe). Poate apărea și senzația de ureche înfundată. Una sau ambele urechi pot fi afectate. În urma tratamentului, simptomele ar trebui să dispară în 2-3 zile. Uneori, acestea pot persista mai mult de câteva luni și acest lucru se numește otită externă cronică.

Multor persoane cu otită externă li se recomanda un tratament fără a efectua teste specifice de diagnostic. Oricum, medicul sau asistenta va trebui sa recolteze o probă din scurgerile de la nivelul urechii pentru a determina care este germenul ce a cauzat apariția bolii. Acest lucru ajută și în alegerea unui antibiotic sau picături de urechi ce acționează pe germenul respectiv (unii germeni pot fi rezistenți la unele tipuri de antibiotice).

-          Picăturile de urechi sau spray-urile. Medicul va prescrie o cură scurtă de tratament cu picături de urechi sau spray-uri. Acestea conțin un antibiotic pentru a reduce inflamația și mâncărimile.

-          Măsuri generale. Ca o regulă, nu lăsați tampoane de vată în ureche. Acest lucru oprește eliberarea secreției care trebuie eliminată. Dacă, însă, scurgerea este mare, le puteți folosi, însă înlocuiți-le in mod frecvent. Nu încercați să vă curățați urechea cu bețișoare de urechi. Acestea pot deteriora și irita pielea, înrăutățind lucrurile.

-          Tratarea durerii. De obicei, se recomandă Ibuprofen, dar, câteodată, sunt necesare medicamente mai puternice. Pentru diminuarea durerii, este recomandat să puneți un prosop cald pe ureche.

-          Tratamentul îndelungat. Dacă inflamația este severă sau dacă tratamentul inițial nu a avut rezultatele așteptate într-o săptămâna, atunci o alta vizita la medic va fi necesară. Acesta va curăța canalul urechii sau va prescrie alte antibiotice.

Otita medie. Simptome, diagnostic și tratament

Afecțiune des întâlnită, caracterizată prin revărsat în urechea medie datorat rezoluției incomplete a unei otite medii sau obstrucției trompei lui Eustachio. Este frecventă la copii.

Revărsatul poate fi steril, dar de obicei conține bacterii piogene. Poate duce la apariția surdității de transmisie. Multe cazuri se vindeca spontan. Daca este necesar, tratamentul consta în antibioterapie cu spectru larg.

Miringotomia (incizia chirurgicală a timpanului) poate fi necesară pentru aspirarea lichidului și pentru inserția unei sonde transtimpanice, care permite ventilarea urechii medii și ameliorează obstrucția trompei lui Eustachio. De asemenea, este necesar tratamentul oricărei afecțiuni subiacente care produce obstrucția trompei lui Eustachio. Denumire medicală: otita medie secretorie, otita medie seroasa.

Otita internă. Simptome, diagnostic și tratament

Labirintita este inflamația labirintului, fiind numită de unii specialiști și otită internă. Infecția ajunge în labirint prin intermediul ferestrelor ovală sau rotundă.

Se evidențiază 4 faze în evoluția labirintitei:

I - inflamația congestivă, reacția labirintică, labirintită inductivă;

II - exsudativă - secreție abundentă şi formarea exsudatului - edem şi hidrops al labirintului;

III - supurativă - microbii pătrund în labirint, se distrug celulele urechii interne;

VI - labirintită necrozantă - tromboza labirintică.

Clasificarea labirintitelor

- După etiologie: specifice şi nespecifice.

- După criteriul patogenic: timpanogene, meningogene, limfogene, traumatogene, mixte.

- După tabloul clinic: acută şi cronică (evidentă, latentă).

- După caracterul răspândirii procesului patologic: labirintită circumscriptă şi difuză.

- După caracterul patomorfologic: labirintită seroasă şi necrozantă.

 

În funcție de aspectul clinic deosebim:

- labirintite acute precoce care apar în primele 2-3 zile de boală;

- piolabirintită - labirintită precoce gravă supurată;

- labirintită tardivă - apare între 7 şi 30 zile de la debutul otitei acute;

- labirintitele acute survenite în cursul omes.

Simptomatologia specifică de bază a labirintitei este următoarea:

- vertij însoţit de greaţă, vărsături;

- nistagmus periferic;

- hipoacuzie de tip percepţie;

- acufene;

- dereglări neurovegetative (transpiraţii, paloare etc).

Tratamentul va fi conservator şi chirurgical, în primele două forme - congestivă şi exsudativă-excepţional, conservator: antibiotice, antiinflamatoare, antiedemice, antihistaminice, regim la pat, în caz de indicaţii -paracenteză. În formele supurativă şi necrotică - chirurgical - mastoidotomie sau evidarea petromastoidiană în funcție de forma otitei (acută sau cronică) care a cauzat labirintită. Se asociază şi tratamentul medicamentos.

Centrul de Diagnostic LUX-RO

În cadrul Centrului de Diagnostic LUX-RO, prof. Dr. Mihail Cobzeanu medic primar ORL (clinica Sf. Spiridon - Iași), Dr. Chelaru Delia, medic primar ORL, Dr. Apetroaie Cristina, medic primar ORL, Dr. Strungariu Simona Alina, medic primar ORL (Spitalul Sf. Maria - Iași), Dr. Grozavu Codrin, medic specialist ORL (Spitalul de Pediatrie din Botosani), cât şi Dr. Ostravciuc Beatrice, medic primar ORL vă stau la dispoziție pentru consultații.

Pentru programări, va rugam apelați la 0231535453, 0729931116 sau 0746031712.

 

pentru o viata lunga

 • respectati mesele principale ale zilei
 • consumati fructe si legume
 • ridicaţi-vă "flămânzi" de la masă
 • faceti 30 de minute de sport pe zi
 • eliberaţi-vă de gânduri negative
 • dormiţi cel puţin 7 ore

Ultimile comentarii

 • Ivana
  2012-02-07 08:58:33
  Am fost plăcut impresionată de amabilitatea personalului dispensarului. Totul a decurs cât se poate de firesc. Sunt sigură…
 • Nancy Parker
  2012-01-26 17:53:18
  Medicii sunt foarte buni. Am reușit să-mi rezolv problemele fără să fie nevoie de prea multe drumuri.

despre noi

Telefon de contact

0231 53 54 53
0729 93 11 16

Faceti programari prin email:   Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.