Blog

Tot Ce Trebuie Sa Stii Despre Glanda Tiroida

Rate this item

Despre glanda tioida

Tiroida, cea mai mare glandă endocrină din corpul uman, este un organ situat în zona cervicală anterioară și are formă de fluture când este privit din față.

Numele său vine din limba greacă, fiind la origine „thyreos” (scut), din cauza formei sale și a poziționării (a fost asemănată cu un scut al gâtului).

Glanda tiroidă este mai mare ca dimensiuni la femei și are, în general, o greutate de 5-6 grame la nou născuți, ajungând la 15-18g la adulți. Acest organ este responsabil pentru secreția hormonilor numiți tiroxină şi triiodotironină. Acești doi hormoni stimulează metabolismul general, au influență asupra vitezei cu care este utilizată energia în corp și a producerii de proteine, influențează asupra termoreglării organismului, influențează asupra termoreglării organismului, influențează compoziția sângelui şi intensifică excitabilitatea sistemului nervos față de alți hormoni.

Afecțiuni corelate

Afecțiunile tiroidiene apar în momentul în care glanda produce prea mulți sau prea puțini hormoni. De aici apar cazurile de hipertiroidism, respectiv, hipotiroidism. Aceste anormalități ale secrețiilor tiroidei pot apărea în concordanță cu afecțiuni ca boala Graves, adenoame tiroidiene, tiroidita subacuta, noduli toxici tiroidieni, boala Plummer, patologie hipofizara sau chiar tumori hipofizare în cazul hipertiroidismului.

Hipotiroidismul poate da stări ca astenie musculară, oboseală, intoleranță la frig, depresie, crampe musculare, sindromul de tunel carpian, paloare, câștig ponderal şi retenție de fluide (edeme), bradicardie sau constipație.

Printre bolile care pot conduce către hipotiroidism se pot enumera tiroidita Hashimoto, excizia chirurgicală a glandei, expunerea la cantități foarte crescute de iod, tiroidita silențioasa (sau indolora, sau tiroidita limfocitară subacuta), tiroidita acuta sau  tiroidita postpartum.

Simptome şi soluții pentru o tiroidă disfuncțională

Având în vedere sistemele pe care le influențează, disfuncțiile tiroidiene pot fi sesizate prin oboseală neexplicată, minte încețoșata, kilograme în plus, frisoane şi pierderea părului. Același lucru este valabil şi pentru simptomele opuse: transpirația şi anxietatea.

În cazul în care ați fost diagnosticat cu o anumită disfuncție a tiroidei, medicul vă va prescrie tratamentul adecvat şi dozajul necesar pentru a reveni la starea inițială.

Întrebări frecvente includ eventuale diete pe care pacienții ar trebui să le țină în cazul diagnosticării cu disfuncții tiroidiene. În mod normal, atât timp cât medicul a prescris tratamentul pentru hiper sau hipo tiroidism, dieta recomandată este ca pacientul să nu abuzeze de alimente bogate în iod. Un adult are nevoie de aproximativ 150μg de iod zilnic. Alimentele cele mai bogate natural în iod sunt peștii marini şi fructele de mare (somon, morun, languste, homar, scoici, stridii, alge marine – cu concentrații de iod între 50 si 300 μg/100g; peștii de apa dulce au concentrații mai mici de iod decât cei de apă sărată).

În cadrul Centrului de Diagnostic Lux-RO, vă puteți programa pentru o ecografie tiroidiană şi puteți cere sfatul  prof. Dr. MOGOȘ Voichița, medic primar endocrinologie - (Clinica Endocrinologie „Sf. Spiridon'"­laşi) sau Dr. RĂILEANU Daniela, medic primar endocrinologie.

pentru o viata lunga

 • respectati mesele principale ale zilei
 • consumati fructe si legume
 • ridicaţi-vă "flămânzi" de la masă
 • faceti 30 de minute de sport pe zi
 • eliberaţi-vă de gânduri negative
 • dormiţi cel puţin 7 ore

Ultimile comentarii

 • Ivana
  2012-02-07 08:58:33
  Am fost plăcut impresionată de amabilitatea personalului dispensarului. Totul a decurs cât se poate de firesc. Sunt sigură…
 • Nancy Parker
  2012-01-26 17:53:18
  Medicii sunt foarte buni. Am reușit să-mi rezolv problemele fără să fie nevoie de prea multe drumuri.

despre noi

Telefon de contact

0231 53 54 53
0729 93 11 16

Faceti programari prin email:   Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.